Látnivalók


Csodálatos gyógyvíz, amelyet nyugodt környezetben élvezhet a fürdőző vendég télen-nyáron egyaránt. A két kút 56 °C-os alkáli-hidrogén-karbonátos, jódos gyógyvizet szolgáltat, több mint 1,5 köbmétert percenként. A víz igen jó hatású a mozgásszervi megbetegedésekben (gerinc-, csípő-, térdizületi meszesedések) szenvedőknek, és alkalmas a balesetek utáni rehabilitációra is. A hatmedencés strand és kétmedencés fedett termálfürdő minden évszakban várja a kedves vendégeket. A területen csónakázótó is van.
Az 1840 körül klasszicista stílusban épült Lipcsey-kúriában kapott helyet a Kis Pál Múzeum, melynek állandó kiállítása “Változó Tiszatáj” címmel mutatja be a népéletet.

Abádszalók:
Abádszalók és Kisköre közötti 14 km2 nyílt vízfelület alkalmas helyet biztosít a vízi sportokat, a horgászatot, a fürdőzési és szórakozási élményt kedvelőknek. Az aktív pihenést, a kerékpározást előnyben részesítő egyéneknek, a Tisza-tó körül épített gát és az ott megvalósuló EUROvelo kerékpárútvonal – ami természetesen tovább halad Abádszalók határain túl is – nyújt kiváló kikapcsolódási lehetőséget.

Babamúzeum
56 cm-es méretű babákon több mint 560 rend ruha tekinthető meg. Elsősorban a Kárpát-medence területéről származnak, de lelkes adakozók, diplomaták jóvoltából a Föld több mint 60 országának jellegzetes népviselete is kiállításra került itt 218 db babán bemutatva. Érdemes megtekinteni az épületben látható helytörténeti gyűjteményt és az itt élők tárgyi kultúráját.

Abádszalóki Csipkeverők Háza
“A csipke a textilkézművesség királynője, aki mindig szolgál, de nem uralkodik.”
Állandó kiállítás Simon Istvánné népi iparművész munkássága és Mátyus Lajosné vertcsipkekészítő gyűjteménye.

Cím: Abádszalók Ezüstkalász út 11.

 

 

Tisza-tavi Ökocentrum Poroszló
Az épület 1 millió literes akváriumrendszerében több mint 50 féle hal él. Ez az édesvízi akvárium nem pusztán azért egyedülálló, mert Európában a legnagyobb! Különleges az alagút is, amelynek falán át torzításmentesen élvezhető a látvány, például az, ahogy a viza, ez az egykoron hazánkban élt halóriás ma sem kicsi, másfél-két méteresre is megnövő példányai átúsznak a látogatók feje felett. Az Ökocentrum a különleges akvárium mellett számos egyéb programot is kínál. A hazai kétéltűeket bemutató kiállítás például egy éjszakai erdőbe viszi a kíváncsi érdeklődőt felfedező útra. Mivel a kétéltűek nappal rejtőzködő életet élnek, ezért egy fordított világítási rendszer segítségével látható, amint vadászni indulnak az unkák, ásóbékák, gőték és szalamandrák. A 3D moziban részeseivé válunk a vásznon történő eseményeknek. A nádasok susogó dzsungelében virtuális csónakunkkal felfedezhetjük az érintetlen természet szépségét. 
A Tisza-tavi naplementék a vízről a legszebbek. Aki ezt látta filmen, biztosan át szeretné élni a valóságban is.
Az épülethez kapcsolódó tórendszer első bemutatója a jégmadár számára kialakított élőhely. A természethű környezetben megcsodálhatjuk, amint a halászkirálynak nevezett ragyogó kék-narancs tollazatú nagy csőrű, kis madár vízbe bukva megragadja zsákmányát. A tórendszer következő állomása a vidra külső kifutója és medencéje, ahova az épületből egy speciálisan kialakított „vidrafolyosón” áthaladva jutnak ki a szabad ég alá ezek az örökmozgó állatok. A nap jelentős részében itt figyelhetjük meg őket, akár a víztükör alatt, amint a medencéjükben élő halakra vadásznak. A látogatás élményét fokozza a tutajos-tó, a természetes növénylabirintus, a rönkjátszótér, a halász-skanzen és a körpanorámás fedett kilátótorony. A Tiszatavi Ökocentrumból rövid hajóúttal elérhető a másfél kilométer hosszú Vízi Sétány.

 

Berekfürdő Termál-és Strandfürdő :

Csodálatos gyógyvíz, amelyet nyugodt környezetben élvezhet a fürdőző vendég télen-nyáron egyaránt. A két kút 56 °C-os alkáli-hidrogén-karbonátos, jódos gyógyvizet szolgáltat, több mint 1,5 köbmétert percenként. A víz igen jó hatású a mozgásszervi megbetegedésekben (gerinc-, csípő-, térdizületi meszesedések) szenvedőknek, és alkalmas a balesetek utáni rehabilitációra is. A hatmedencés strand és kétmedencés fedett termálfürdő minden évszakban várja a kedves vendégeket. A területen csónakázótó is van.

 

 

Tiszaderzsről: Az alföldi falu már a 13. században lakott volt. Nem lehetett jelentéktelen település, hiszen a keresztény állam téglatemplomot emelt egy olyan korban, amikor még csak minden tizedik falunak volt egyetlen – többnyire fából készült – temploma. Az itt élők számára ma sem jelentéktelen falu ez a Tiszaderzs…

 

Kiss Pál Múzeum: Az 1840 körül klasszicista stílusban épült Lipcsey-kúriában kapott helyet a Kis Pál Múzeum, melynek állandó kiállítása “Változó Tiszatáj” címmel mutatja be a népéletet.

 

Hortobágyi Nemzeti Park
A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő területekre, tanösvényekre (Szálkahalmi tanösvény, Hortobágy-halastavi tanösvény, az Egyek-Pusztakócsi mocsarak tanösvény, egyéb látványosság) történő turisztikai célú belépés csak belépőkártyával lehetséges, amely belépési engedélynek minősül.

Kiskörei Erőmű A Tisza-tó létrehozásának oka volt a Kiskörei Erőmű, mely a tározóban (Tisza-tó) duzzasztott vízből nyeri energiáját.

Graefl-család kastélya

A tornyos kastélyt 1872-ben építtette Graefl Károly, majd fia, Jenő megnagyobbította az épületet. A kastély ma is Poroszló egyik legszebb ékessége, az épületben jelenleg panzió működik.
A Graefl család 3000-4000 kat. hold földbirtokkal 1869-1944 között (közel hét évtizedig) Poroszló legnagyobb földbirtokosa volt. A második világháborút követően el kellett hagyniuk a falut, ingóságukat a falubeliek széthordták, ingatlanjuk a kastéllyal együtt a termelőszövetkezet tulajdonába került.